Ugrás a fő tartalomra

2013/4/6 - Az engesztelés napja

Nyilvánvaló, hogy Jézus nem az angyaloknak nyújtott segítő kezet, hanem Ábrahám utódainak.Ezért kellett Jézusnak minden tekintetben hasonlóvá válnia a testvéreihez. Csak így lehetett könyörületes és hűséges Főpap, aki Istent szolgálja. Csak így szerezhette meg Isten bocsánatát a nép bűneire. Jézus megtapasztalt minden kísértést és szenvedést, ezért most valóban tud segíteni azoknak, akiket ugyanezek a kísértések tesznek próbára. (Zsidók 2:16-18 EFO)   
Mi a különbség a bűnbocsánat és a bűntől való elfordulás között?
Az engesztelés napja Izrael számára a legfontosabb ünnep volt. Nekünk Izrael hitbeli utódainak szintén a leginkább megértendő ennek a mondanivalója.
Röviden áttekintve mi is történt itt:
  1. A bűnért való áldozatok vére egész évben gyűlt a templomban a szentélyben és az oltáron.
  2. A főpap mielőtt bármit is tett volna, magáért mutatott be áldozatot
  3. Ezután két kecskebakra sorsot vetettek és az egyiket feláldozták, a templom megtisztításáért(majd szertartásosan megtisztították a templomot az egész évben odakerült vértől)
  4. A másik kecskebakot (Azázel bakját) elűzték messze a tábortól.
Fontos tudni, hogy itt nem a bűnbocsánatért mutatták be az áldozatot, hanem a bűntől való megtisztulásért. A bűnbocsánatért az év előtte lévő szakaszában vittek áldozatokat. (A ceremónia pontos leírását megtaláljátok Mózes harmadik könyvének 16. fejezetében) Nagyon sok nézőpontból lehet vizsgálni ezt a ceremóniát. Isten megváltási tervének minden részlete megtalálható benne. Éppen ezért most csak az egyik- számomra a legmélyebb tanítást adó- nézőpontból vizsgáljuk. :-)

Van további lépés a bűneinkre való bocsánat megszerzésén túl a keresztény életben?

Nézzünk erre egy példát:
Olvassuk el 3Mózes 14:1-29 igéket.
  • A tisztátalan személy (aki Téged és engem jelképez a bűn fogságában) a táboron (Isten családján) kívül van.
  • A tisztulásának napján ki kellett hívnia a papot a mezőre aki áldozatot mutatott be. Ez az áldozat Jézus áldozatát jelképezi, amit a Golgota keresztjén értünk bemutatott. Ezután a tisztátalan (te és én, a bűnösök) visszatérhetett a táborba, DE nem mehetett vissza a családjához.
Mielőtt továbbmennénk álljunk meg ennél a DE szónál. Számomra ez mutatja meg az engesztelési nap lényegét. Szerinted miért nem mehetett vissza a családjához? Ez mit mondd nekünk? Vajon Jézus kereszten értünk folyt vére még nem minden ami a megváltásunkhoz szükséges? A bűnbocsánat még nem elég ahhoz, hogy az Atyához mehessünk?
Térjünk vissza a poklos megtísztításának rendjéhez. A ceremónia szerint 7 napig a poklos a táboron belül lehetett, de a családjához nem térhetett még vissza. 
  • A 8. napon egy újabb áldozat következett, és ezenkívül még olajat és fehérlisztet kellett magával vigyen. Az áldozatot bemutatták és egy nagyon érdekes dolog következett: Az olajjal és az áldozat vérével bekenték a megtisztrulandó fülét kezét és lábát, ezenkívül a maradék olajat a fejére öntötték.
Ha a mezőn történt ceremónia Jézus kereszthalálát jelképezte, akkor vajon mit jelképez ez az újabb áldozat?

Az Úr egy sokkal mélyebb tapasztalatra hív a puszta bűnbocsánatnál. Ő nem csak el akarja engedni a bűn zsoldját, hanem meg is szeretne tisztítani minket a bűnös jellemünktől.
  1. Megtísztítani a fülünket, hogy azt halljuk amit Ő mondd!
  2. Megtísztítani a kezünket, hogy az Ő akaratát cselekedjük!
  3. Megtísztítani a lábunkat, hogy oda menjünk ahova Ő kívánja!
Nos, igen; a második ceremónia Isten Lelkének a munkáját szimbolizálja. Szükséges megszerezned a második ceremóniának a tapasztalatát Isten Lelkével. Hogy hol? A templomban. És mi a templom? Olvasd el az 1Kor 6:19-et!
A megtisztulandó, miután része volt a második ceremóniában, visszatérhetett családjához is.

Tehát nem elég az üdvösséghez, hogy a bűneid meg vannak bocsátva. Alkalmassá kell válj arra, hogy a mennybe belépj. Ezért van szükség az engesztelés napjára. Arra, hogy a bűnös jellemedtől is meg legyél tisztítva, ne csak a bűnös tetteid következményétől.

Isten Lelke hív Téged ma, hogy ne elégedj meg azzal az állapotoddal amiben vagy. Azzal, hogy keresztény vagy, tagja vagy egy gyülekezetnek. Az Ő akarata az, hogy részesülj a második ceremónia tapasztalatában, egy sokkal mélységesebb lelki élményben; hogy ne csak egy közösséghez tartozz, hanem az Úrhoz magához, személyesen.

ZséBálint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s